Tatuering.

Är det kanske dags för mig att våga nu?
Är otroligt nålrädd inte för smärtan i sig.
Har minst 4 jag vill göra och jag vet precis var jag vill att de ska sitta på kroppen.
Men sen skrämdes jag ytterligare av ett inslag på rapport idag om tatueringsfärger som innehåller mindre trevliga saker.
Just denna tidpunkten på året är ju inte optimal för att göra en tatuering men jag tror jag ska boka en tid till hösten.
Ska bara googla lite om detta med färgerna först och sen kolla upp bra studios.
Har ni tatueringar, vad,vart och vilken studio gjorde ni dessa på?

Jag tycker diskreta tatueringar är snyggast, texter är fint och skulle absolut inte göra någon blaffig stor bild på någon del av min kropp.
Men kan likväl tycka vissa saker är snygga på andra som jag aldrig själv skulle vilja ha.

Jag har googlat fram lite bilder på tatueringar jag tycker är fina så kan ni kanske gissa vad jag funderar på att göra?




bilderna är tagna från google.

Lchf-pizza

Erica efterfrågade bilder på pizzan som ni fick recept på innan idag  http://www.ikksen.blogspot.com/
Så här kommer lite bilder för att fresta er..
Pizzareceptet räcker till 4 portioner av de jag brukar äta.





Hur många av er har blivit lurade till att tro att jag äter megaportioner med mat?
Dessa vita tallrikar är anchetter och inte mattallrikar, våra mattallrikar är så jäkla stora och fyrkantiga.
Jag hatar dom.

Nu ska jag slå på tv:n för att kolla på handboll, jag plågar sambon och vännerna med handboll på tv för att dom sitter och äter godis/chips här hemma.

Hej sålänge


Bilderna.





Här är bilderna på hur jag ser ut idag i alla fall. Som ni ser så är det en bra bit kvar tills jag blir nöjd, önskar att jag hade tagit sånahär bilder samma dag som jag börja för då hade jag kanske inte tyckt att dessa var lika groteska som jag tycker dom är när jag tittar på dom idag.

Hade lite problem med att ta dom då hunden ville vara med på bilderna och ansiktsutrycken blev till för att jag skratta/prata samtidigt.

Så nu glömmer vi dessa hemska bilder och kämpar bort ännu mer fett.

Fakir.

Ni har kanske läst eller hört om Fakir inom lchfkost?
Första gången jag hörde om det tänkte jag vad sjutton är det? Ville inte verka dum och fråga om det så jag var snabbt inne och googla.
Jag har ännu inte behövt ta till det knepet i min kost.

Fakir innebär att man nollar alla kolhydraterna inom sin kost. Det är också så de som anser sig äta helt strikt lchfkost äter.
Men detta tar många till om man t.ex hamnar på en platå och vikten avstannar.
Du äter alltså endast protein och fett i form av smör/olja/kokosfett.
80% fett och 20% protein allt för att kicka igång kroppens fettförbränning och börja tappa vikt igen.
Om man bara gör det för att få fart på viktnedgången igen så kör man oftast på detta i 2 veckor och sen tar man in lite kolhydrater i kosten igen.


Som jag sa så har jag ännu inte provat detta då jag inte hamnat på någon platå än och det går fortfarande enkelt att gå ner i vikt.
Sen är jag även kluven i frågan om att börja mixtra för att platån ska lossna, jag tycker nog att man helst ska "äta sig ur platån" med samma kost som tidigare ev. dra ner lite på kolhydraterna om det går.
För en platå hamnar alla på förr eller senare och kroppen har vant sig vid kosten och behöver lära sig att ställa om sig igen.

Jag kommer skriva mer om just platåer och när de stannar av med viktnedgång också i ett annat inlägg.

Har ni fler frågor eller funderingar kring just fakir så svarar jag mer än gärna.

Sen kan jag även tillägga att det kommer upp helkroppsbilder på dagsformen idag, kanske kan jag  hitta bilder på hur jag såg ut innan jag börja också, håll tummarna.

Hej sålänge.


Lchf-pizza recept.

Pizza är något vi gjorde ofta här hemma innan jag började med lchf, vi gjorde allt från fullkorns,dinkel,vanligt vetemjöl, rågmjöl och flera olika recept och varianter på bottnar.
Fördelen med att göra pizza hemma är att du kan ta på precis vad du vill variera i de oändliga.
Jag har provat lite olika pizzabottnar för lchf, långt ifrån alla har varit okej att ens äta men jag har 2 recept som jag gör om jag ska göra pizza.
Här får ni de ena, kanske det som smakar mest som "riktig" pizzabotten, de andra använder jag mig även av när jag gör paj de får ni en annan gång.


LCHF-Pizza för 2-3 personer.

2 dl vatten
2 dl pofiber (glutenfria hyllan)
2 msk fiberhusk (även denna på glutenfria hyllan)
1 tsk bakpulver
1 tsk oregano/pizzakrydda
2 ägg
1 msk rapsolja
1 msk smält smör
1 nypa vitlökssalt


Gör så här:
Knäck äggen i en skål.

Blanda i pofiber,fiberhusk och vatten först och rör ut det.

Tillsätt sedan salt, bakpulver, oljan, smöret och kryddorna och rör runt ordentligt , degen kan jämföra med en mördeg den bör kännas som en, är degen för torr så tillsätter du lite mer vätska.

Låt den stå och svälla  ca 15-20 minuter.

Tryck sedan ut degen på ett bakplåtspapper och för grädda den i mitten av ugnen ca 10-15  min, på 200-225 grader.

Ta ut plåten och låt den svalna ett par minuter.

Ta på tomatpure eller t.ex tacosås och lägg på de du vill ha på din pizza och in i ugnen igen till osten smält och fått en fin färg.ner.

 

Har inte räknat ut exakt hur mycket kolhydrater den innehåller men skulle gissa att du hamnar någonstans mellan 4-8 gram, vilket är helt okej ju.

Smaklig spis nu.

Tror att detta  blir vad jag kommer äta idag medans jag kollar handboll på TV.

Om ni provar receptet får ni gärna säga vad ni tycker eller om ni provat något liknande recept.

 


Renaste vanilj.

Något jag använder mig väldigt mycket utav är vaniljpulver.
Är en riktig sucker för vanilj helt enkelt.
Denna lilla burk med brunt pulver i är rent magisk, det krävs så lite för att det ska smaka fantastiskt och det är minimalt med kolhydrater i.
Den innehåller endast ren vanilj som skrapats ur vaniljstänger och sen malts ner.
Kan anses dyr enligt många men enligt mig är den värd varenda krona.
Priset ca 35-40kr och burken är liten men ack så dryg.



(bild lånad från google)

Använder den i:
Desserter
Pannkakor
Till lchf glass
I creme fraiche
Yoghurt
Smootihes
Äggmjölk
Oopsies
Grädde
Och säkert mycket mycket mer...

Om du också är en sucker för vanilj så borde du köpa denna och inte vanligt jävla skräp vaniljsocker!

Laxburgare med räkröra.

Ytterst goda laxburgare till 4 portionen behöver du:

600g lax, skinnfri
½ gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör att steka i.

Skär laxen i mindre bitar så det blir lätt att mixa i mixern eller med stavmixer.
Finhacka löken. Blanda sedan ihop laxfärsen,ägg, salt,peppar och löken.
Forma 4 st bugare stek på medelvärme i ca 3 min på varje sida.
Busenkelt.

Om ni då gillar räkor så kan ni ha en räkröra tilll också. Jag gillar inte räkor men jag bjöd min gäster på denna räkaröra till dess burgare för ett tag sedan och dom älskade den.

4 portioner och du behöver:
400g räkor
1 dl creme fraiche
½ dl äkta majonäs
½ dl hackad dill
2 krm salt

Blanda ihop allt förutom räkorna först sedan slänger du i räkorna.
Lägg en klick av detta på varje burgare.


Gillar man nu inte räkor så funkar lallersteds aioli/lime sås utmärkt till;)

ASH.

Dessa 2 par ASH skor ligger högt upp på min vill ha lista.
Men ingen som känner mig lär bidra med att jag får dessa i present när jag fyller år.
Skor är lite av det jag samlar på, men man kan aldrig få för många skor.
Min kära sambo hade möjligtvis kunnat gå med på de platta sandalerna men kilklackarna är bara att glömma då jag blir närpå 190cm med dom och min sambo är 182cm lång och hatar när jag har klackar som gör mig längre än honom.
Stort dilemma, kanske får något av paren flytta in när skattepengarna kommer, behöver väl inte lägga allt på körkortet?



Ketos eller ketoacidos?

När man läser runt på bloggar så ser man väldigt ofta att folk skriver om hur farligt det är att inte äta kolhydrater och att du kan ju hamna i KETOS!
Ska vi ta och reda upp dethär med ketos och ketoacidos?
Det är två helt olika saker och nä vi dör inte när vi är i ketos vi bränner bara fett.

På kolhydrater i fokus hitta jag denna fråga och svaret i fråga doktorn.

FRÅGA:
Hej Andreas!
Något jag undrar över är vad som händer när vi går in/ur ketos och hur länge det varar. Jag tror mycket känns osäkert för många. Det finns inte mycket att läsa heller.
Ketos är ett tungt argument mot vår kost eftersom en del anser att ketos är farligt och att man kan dö.
Stämmer det att vi är i ketos ett tag under en övergång?
Mina egna urinstickor gör alltid utslag, mer eller mindre kan variera, men de är aldrig neutrala. Är jag säkert på fettdrift då?
Förstörs "allt" om jag gör avsteg och går ur ketos ibland/ofta?
Frågorna är många och vi har inte mycket till svar.

SVARET:

Är väl ingen expert på ketos egentligen, så jag antar att Sten Sture är betydligt mer påläst på det. Men jag vill gärna poängtera en felkoppling som många gör.

Det som är ett potentellt livshotande tillstånd heter ketoacidos och inte ketos. Det beror på extrem insulinbrist hos en typ-1 diabetiker (ungdomsdiabetes, dvs där bukspottskörteln inte bildar nog insulin). Denna brist leder till mycket höga blodsockervärden som kroppen ändå inte kan tillgodogöra sig, bristen på energi gör att blodet blir surt därav -acidos.

Ketoacidos uppträder aldrig hos en typ-2 diabetiker (som är vanligast, tänk ofta lite äldre och rund om magen). Det uppträder inte heller  hos någon som inte alls har diabetes.

Ketos är något helt annat. Det är när kroppen inte får tillräckligt med socker för att driva de organ som är sockerberoende (ffa hjärnan). Då bildas istället ketonkroppar från fett vilket hjärnan efter en kortare omställning kan drivas på. Omställningsperioden gör att man kan känna sig lite trött, yr, lättirrritabel etc när man går in i ketos.

Ketos är inte farligt. Mig veterligen finns inte ett enda dokumenteras dödsfall eller annan permanent skada av ketos. Kroppen är anpassad sedan miljontals år att tåla kortare perioder av svält eller långa perioder av kolhydratsbrist. Visst vore det dumt om en stenåldersman hade dött knall och fall för att han inte fått någon sockerdricka på några dagar? Trots att han hade 100,000-tals kalorier lagrade i sitt kroppsfett? Och en hel slaktad mammut att äta? Så fungerar kroppen lyckligtvis inte. :)

Att vissa tror ketos är farligt beror på sammanblandningen med ketoacidos, något helt annat.

I ketos är man så länge man inte får i sig tillräckligt med kolhydrater för att hjärnan mm skall kunna drivas på detta. Då är man nästan helt fettdriven. Man bränner naturligtvis fett även ur ketos men då kommer en signifikant andel av energin från kolhydrater. Man behöver inte vara i ständig ketos för att kunna gå ner i vikt, det är bara ett tecken på att man ätit myket strikt LCHF sista dagarna. Sålunda behöver man knappast oroa sig om man går "ur" ketos ibland.

Sammanfattningsvis är ketos ofarligt (men för vissa kanske lätt obehagligt) tecken på att man ätit mycket lite kolhydrater sista dagarna. Om någon säger att det är livsfarligt har han/hon blandat ihop det med ketoacidos, och vet antagligen inte vad han/hon pratar om egentligen. ;)

/Andreas


Så kan vi lägga detta i graven nu eller? Är trött på att höra hur farligt lchf är och hur bra tallriksmodellen är.
Vad som funkar för mig funkar kanske inte för dig nä, men jag säger inte åt dig att du inte får äta som du vill så låt du då mig äta som jag vill.
Låt dig inte luras av vad en studie på 5 dagar som du läst om i aftonbladet säger, vem fan kan utvärdera något efter 5 dagar och konstatera att du kommer vara hjärndöd inom 30 år om du äter si eller så?
Man måste tänka själv också inte bara läsa och svälja allt.

Vissa saker kan reta gallfeber på mig.

Fetaost biffar.

Jag gjorde en sats biffar i helgen att ta med till jobbet, super enkelt att ta med och bara ha någon god fet sås till ju.
Detta är bland det godaste och enklaste biffar jag någonsin smakat/gjort.
Börja med att smula ½-1 paket fetaost i en bunke, häll i ca 1 dl olja alt. 2 ägg.
Häll i vilka kryddor du vill, jag pressar i vitlök,svartpeppar,paprikapulver och lite salt.
Sedan i med färsen går bra med vilken färs som helst.
Sedan formar du biffarna och steker dom, har du olja i biffarna krävs inget stek fett men kör du med ägg i så stek i mycket smör=)


När jag i lördags stod och velade mellan vilken sås jag skulle köpa så såg jag Lallerstedt Aioli/lime, var lite tveksam till om det skulle bli gott med biffarna men chansade och om det var gott??
Total smaksensation.
Kan tänka mig hur god det kommer vara att ha till lax *mums*
Dessutom väldigt Lchf vänlig med 80% fett per 100gram och knappt 1,5gram kolhydrater.




Om jag orkar så brukar jag göra biffar av 1 kg färs och frysa in, perfekt att ha som "snabbmat" och oftast är det detta receptet jag gör, ibland har jag i finhackade svarta oliver också och då gillar jag inte ens oliver men i biffarna blir det mums.

Så se så ut i köket med er nu och överraska er käraste med god mat=)


Kram

Bilden är lånad på google

Recept på jordnötssås.

Här kommer receptet på lchf jordnötssåsen.

Detta behöver du till 4 portioner;

3dl jordnötter (exotic har jordnötter med endast 4g kolhydrater på 100g)
1 gul lök
3 tsk röd currypasta
1-2msk smör
4dl kokosmjölk
½ tsk kinesisk soya
1 msk färskpressad citronsaft

Mixa nötterna grovt.
Skala och finhacka löken.
Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken tillsammans med currypastan
Tillsätt sedan kokosmjölken och soyan låt småputtra i 3 min tillsätt sedan jordnötterna och koka ihop i ytterligare 3 min
Smaka av med citronsaft efter smak och tycke.

Redo att ätas, sjukt god dessutom.

Jag brukar köra med antingen kycklinspett eller strimlad kyckling,svamp och broccoli stekt till en wok till detta.
Vill man kan man göra blomkålsris eller miraclenudlar till detta.

Smaklig måltid, du kan ju lämna en komentar om du provar den. Går att göras light för er som inte äter lchf.
Byt ut smör till margarin och ta light kokosmjölk istället.

Kram

Jordnöttssås.

Idag blir det något så gott som kycklingspett,broccoli/svamp och jordnöttsås till kvällsmat.

Vill du kanske ha receptet på såsen? Den funkar att göra icke lchf vänlig också, alltså så funkar den även för er som inte följer lchf men som gillar jordnöttsås.

Sen ska vi bege oss ut på en liten kvällspromenad, jag tror inte jag lyckas lura min sambo att jag får välja väg idag igen, men försöka kan man ju alltid göra.
Det är i alla fall väldigt fint väder ute just nu.

Nej, nu ska jag ta mig ut i köket och börja med maten.



Lchf chokladpudding.

Ibland vill man fira till det lite och det är bara fantasin som sätter gränserna för vad för mästerverk man kan skapa.
Kan ju berätta att bakning är min grej är utbildad konditor/bagare... =)
Så jag älskar att prova mig fram till nya smaskiga grejer.
Men idag ska ni få det simplaste receptet av alla men det är väldigt lchf vänligt om man inte äter det varje dag.

Ni behöver:
2 äggulor
100gr mörkchoklad helst 80% men allt över 70% är godkännt.
2½ dl vispgrädde


Smält chokladen över vattenbad, vispa grädden undertiden (se bara till så chokladen inte bränns) sen när chokladen har svalnat (absolut inte innan) så rör du ner äggulorna i chokladen och tillsist vänder ni ner grädden i chokladröran.
Lägg upp i fina glas/skålar och låtstå i kylen 1-1½ timme innan servering.
Servera gärna med några hallon/blåbär/jordgubbar eller lite grädde vad ni gillar.


Seså ut och trixa i köket med er nu, överraska pojkvännen/familjen/vännerna.

Kram

Lchf kan också se fräscht ut.

All mat ser inte flottig och äcklig ut vid lchf som många verkar tro.
Här har vi dagens smaskiga frukost Meze yoghurt,linfrön,pumpakärnor,kokosflingor och några hallon.
Hur gudomligt gott som helst.
Meze yoghurten innehåller lika mycket fett som turkiskyoghurt men mindre kolhydrater.
I tallriken finns det dessutom bara 1 dl yoghurt men det mättar bra en dag som denna.




Spring och köp om ni inte smakat!


Ser inte så dumt ut va?

Tacos tonight=)

Jag är ett stort fan av tacos, ja jag rentav älskar tacos.
Så ikväll blir det tacos till middag. Vissa lchf:are tycker att de känns okej att köra på de färdiga kryddblandningarna so fine gör ni det, jag blandar min egen.
Inte för att det är mängder med kolhydrater i de färdig utan för att jag vill skippa alla onödiga tillsatser som finns i dessa, så fick vi det klargjort.


Här har ni receptet som räcker till ungefär 400-500gr köttfärs:

2 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
3 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
2 tsk chilipulver

Blanda kryddorna i en liten skål först så ni får en jämn fördelning.
Jag själv har gjort en stor satsa av blandningen och förvarar de i en väl försluten burk.
Ja jag gör tacobiffar,gratäng,tacoköttfärssås,omelett,pannkakor(som jag gör creps på.),pizzafyllning ja jag använder blandningen till mycket.

Ha i lite vatten när ni steker upp köttet med kryddan, ett litet tips bara.

Ibland gör jag egna wraps att ha till tacosen men oftast kör jag bara med en massa grönsaker,ost och gucamole till.
Ett tips att göra till annars om man gillar att äta sin tacos med nachos är ostchips.
Lägg små högar med rivenost på en plåt och in i ugnen tills de flytit ut till små chips, blir godast om man blandar olika ostar.

Ikväll blir det dock en tacosallad för mig.

Kram

Lchf vecka 1.

Nu ska ni få se matschemat jag följde första veckan.
Eftersom att jag fick en del omläggningsbesvär så som huvudvärk,yrsel och trötthet så åt jag en del nötter och 85% mörkchoklad för att lindra besvären lite. Att dricka litervis med vatten hjälper också lite.

Måndag 28/2
Frukost: ½paket bacon och 3 ägg (stekta)
Lunch: 1 kycklingfile, broccoli och tzatsiki på creme fraiche
Middag: Fläskkotlett, gurka,sallad och tzatsiki
Snacks: Lite macadaimiannötter

Tisdag 1/3
Frukost: ½ paket bacon och 3 ägg (äggröra)
Lunch: Omelett på 3 ägg, 3 msk grädde, kalkonpålägg och extra smält smör
Middag: Kycklingfile, grönsparris och vitlökssås på creme fraiche
Snacks: 2 rutor 85% mörkchoklad

Onsdag 2/3
Frukost: ½paket bacon och 3 kokta ägg med majonäs till
Lunch: Tacoköttfärs,lök,sallad,gurka och gucamole till
Middag: Laxfile,broccoli och citronpepparkryddad creme fraiche till
Snacks: Cashewnötter saltade

Torsdag 3/3
Frukost: 3 stekta ägg med smält ost på och extra smält smör till
Lunch: 3 ägg och 1paket knapper stekt bacon till det.
Middag: Fläskfile, blomkålsmos och vitlöksbeasås till.
Snacks: inget alls, drack 5 liter vatten under dagen och trodde jag skulle dö.

Fredag 4/3
Frukost: Lchf pannkakor, med lite hallon till.
Lunch: Omelett på 3 ägg, 3msk grädde ½paket bacon
Middag: Grillade lchf hamburgare, egen gjorde hamburgerdressing och salladsblad som bröd, lök,gurka och 2 skivor tomat.
Snacks: Härliga sambo med vänner som sitter och kränger godis medans jag har huvudvärken från HELL och känner mig som en missbrukare som försöker komma på alla ursäkter för att få äta godis.
Vatten och nötter blev mitt godis denna kväll.

Lördag 5/3
Frukost: 2dl Meze yoghurt, linfrö,kokosflingor,pumpafrön,1 hackade mandlar och ½dl Hallon.
Lunch: ½ paket bacon, 3 stekta ägg och vitlökssmör till.
Middag:Grillad kyckling, sparris stekta i mycket smör och vitlökssås på creme fraiche till.
Snacks: samma som fredagen förutom att jag gjorde en chokladmousse på grädde,ägg,hallon och 85% choklad som jag tvinga alla att äta av men man orka bara 3-4 skedar sen dog man av mättnad (effekten är outstanding, men de var gott)

Söndag 6/3
Frukost: 2dl Meze yoghurt, linfrö,kokosflingor,pumpafrön,1 hackade mandlar och ½dl Hallon.
Lunch: Ingen, lchf mättnaden börjar slå in (dina portioner börjar nu krympa)
Middag: Kycklingnuggets (hemma gjorda på lchfvis),hamburgerdressingen från fredagen.
Snacks: Vatten och några saltade mandlar.

Första veckan var avklarad och i sanningensnamn så ser inte all mat så god ut, men de smakar gott. Att jag sen mådde skit första veckan gör mig idag inget då de var allt jävla socker som rensades ur systemet.
Vecka 1-3 var jobbiga för mig och ja jag kände mig döende ett par gånger, men det var aldrig så illa med suget efter socker att jag kände att det var värt att fuska.
Efter ett tag märker man också att man blir mättare mycket fortare och portionerna krymper avsevärt i storlek.
Vatten dricker jag i mängder, vilket gör att man springer på toa några gånger i början.

Någon som blir sugen på att prova?

Nu ska jag fuska med träningen igen, medans sambon är på gymet smider jag planer på en lång runda åt oss..=)
Att sitta stil är inte min melodi helt enkelt.

Kram

Frukost i bästa lchf-anda.

Det finns flera alternativ att välja och vraka bland när man äter lchf men den jag tycker är absolut bäst är ändå bacon och ägg.
Det kan varieras på flera vis ju.
Ja kanske inte baconet men ägget.
Äggröra
Kokt ägg
Omelett
Stekt ägg
Rått om man vill (inget för mig dock)

Min favorit är nog att steka ½ paket bacon när dom är färdigstekta lägger jag dom åt sidan och steker 2 ägg i baconfettet+ en liten klick smör, slänger på 2-3 ostskivor på äggen och låter de stå och steka tills osten har smält.
Slänger då på baconskivorna på osten och sen är de bara att hugga in.

Behöver jag säga att jag håller mig hur mätt som helst efter detta?

Fler frukost förslag kommer.

Att rensa ut för en nystart.

Det många gör fel när dom ska börja på en ny diet eller ett nytt liv som vissa vill kalla det är att man rensar inte allt, man är inte hård,rak eller ärlig nog mot sig själv. Vi tjejer kan oftast jämföra detta med när vi ska rensa bland kläder,skor eller smink vi sparar alltid en massa onödigt även om vi innerstinne vet att vi aldrig kommer använda det inte ens till den där förbannade maskeraden som vi alltid skyller på men som aldrig kommer?

Så här kommer det in igen att vi måste veta vad vi får/ska äta och inte får/ska äta.
Rensa sedan ut alla skåp på skräp, läs noga på alla förpackningar och var hård mot skräpet och kasta de all världensväg.
Skriv en lista på vad du nu har hemma och en lista för vad du behöver handla hem för att klara din första vecka.
Ät och drick något innan du nu beger dig till affären, var mätt så du inte trillar dit de första du gör nu när du ska börja leva sunt. Hunger är din värsta fiende för att misslyckas och falla för godispåsen eller vad du nu suktar mest efter.
När du sedan strossar runt i mataffären så bör du läsa väldigt noga på alla förpackningar innan du stoppar dom i din kundvagn.
En fördel är att veta hur du avläser en innehållsförteckning.
Jag utgick ifrån max 5gram kolhydrater på 100gram av alla livsmedel. Vilket också är den gräns de flesta sätter för att räkna ett livsmedel som LCHF godkänt, men som jag sa LCHF körs på olika vis och du sätter din egen gräns.
Allt beror på hur mycket kolhydrater du vill äta under en dag.
Jag valde ju som sagt att första veckan försöka hålla mig under 100gram, för att sedan försöka ligga mellan 20-50gram.

Vidare så är de ingredienser som står först i listan också de som det finns mest av i varan du håller i din hand, du kommer bli chockad över vad du nu läser dig till i affären ja rentav äcklad kanske?
Jag försöker även hoppas över de flesta förpackningar som har en massa E ämnen i sig, det som heter E230, E374 ja ni fattar.

Här kommer en liten lista över vad som kan vara bra att köpa hem för att klara första veckan:
Ägg
Bacon
Smör, riktigt smör ska det vara.
Bregott
Ostar i mängder gärna så feta som möjligt.
Kött i alla möjliga former, ta vad du gillar
Fisk gärna de fetaste som finns
Kyckling i alla dess former
Grädde, så fet så möjligt
Creme fraiche, ja även här den fetaste.
Kvarg
Meze yoghurt
Linfrön, det ska vara de hela inte krossade.
Kokosflingor
Kokosfett, inte de silvriga paketet utan de som finns på burk
Blomkål,Sparris,Broccoli,gurka,lök,vitlök och vitkål.
Sojabönor
Tomatpure
Majonäs
Beasås om ni gillar det, men kolla kolhydraterna i den först. Köp inte påsarna utan helst de på burk.
Fiberhusk, finns i glutenfria hyllan.
Frysta hallon, färska om de finns.
Kolsyrat vatten om du har svårt för att dricka bara vanligt vatten.

Med dessa varor är de frittfram att leka fram recept som du tycker om.
Jag kommer lägga upp vad jag åt första veckan i nästa inlägg.

Men lek med tanken av vad ni skulle kunna göra för något smaskigt av detta.

Kram

Vad är LCHF?

Jag nämde att LCHF kan ätas på olika vis och jag ska förklara detta närmare nu.
LCHF står för low carb high fat. Alltså ska vi undvika kolhydrater, men det innebär inte att vi kan trycka i oss vilket fett som helst utan de ska vara bra fett som t.ex riktigt smör och inte lätt margarin.
Men någonstans ska man alltså dra gränsen för hur mycket vi bör få i oss om dagen. Det lär man sig på vägen. Ibland kanske man rentav inte kan äta denna kosten, det är en konst att hitta vad som passar just din kropp.
Man ska inte vara rädd för att pröva sig fram men man bör veta vad man gör när man provar.

Så hur vet du hur mycket kolhydrater du bör äta på en dag?
Det finns inga fasta regler för detta utan du provar dig fram vad som funkar för att du ska må bra och för att din kropp ska fungera optimalt.
Vissa anser att om du äter under 100gram kolhydrater om dagen kör du LCHF medans andra menar på att renodlad LCHF är under 20 gram kolhydrater om dagen.
Jag har lite delade meningar om detta. För mig är allt från 70-100 eller över det mer en GI-kost eller mellanting av LCHF och GI, för mig känns de som att leka med elden för om du äter för mycket fett tillsammans med kolhydrater riskerar du istället att lägga på dig i vikt.
Lek med siffrorna tills du hittar rätt, du kanske äter 100gram kolhydrater när du börjar med LCHF och går säkert ner i vikt ja. Men tänk då på att du ändå drastiskt minskat ditt kolhydratintag från innan, men att kroppen vänjer sig snabbt vid att det blir mindre och behovet minskar då också.
Så lek av dig för att hitta balansen.

När jag började så ville jag ligga mellan 50-100gram kolhydrater, vilket jag gjorde och jag gick ner 5,6kg.
Andra veckan låg jag på mellan 50-70gram kolhydrater och tappade 2,4kg.
Tredje veckan var jag nere mellan 20-50gram kolhydrater och därifrån så har de rasat mer kilon.
Resten av veckorna ser likadana ut som vecka 3 och jag går ner fortfarande utan att kämpa nämnvärt för det.
Målet är att när jag hamnar på en platå försöka dra ner till mellan 20-30gram istället.

Men de räcker givetvis inte med att räkna kolhydraterna i din kost, du kan inte bara ösa i dig hur mycket fett och protein som helst och räkna med att kilona ska rasa. Det finns en fördelning som man bör följa som är räknat i E%.
Fördelningen bör oftast se ut såhär, det finns undantag men man brukar utgå från denna fördelning:
Fett 70 E%
Protein 25E%
Kolhydrater 5E%

Jag följer denna fördelningen, men kan inte räkna ut den på papper själv som vissa kan utan jag fuskar och gör diagram över vad jag äter på www.matdagboken.se .
Där kan du se hur just du ligger till.

I nästa inlägg kommer ni få information om hur ni rensar skåpen bäst, läser innehållsförteckningar och en inköpslista för er första LCHF vecka.

Kram

RSS 2.0